YHTEISVASTUU

 

 

Yhteisvastuu 2021: Eniten vanhuudessa yllättää köyhyys 

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa, jota koronaepidemia on vielä korostanut. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Keräys alkaa 7.2.2021.  

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä. 

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät. 

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset. 

Apua ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta 

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella. 

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan. 

Keräyksen toinen maanlaajuinen tuotonsaaja on Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto, joka tulee toteuttamaan yhteisvastuuvaroilla ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen.  

 • Alajärven seurakunnan diakoniatyö muistaa ikäihmisiä syntymäpäivien yhteydessä ja osallistuu laitosten hartauselämään. Diakoniatyö tukee seurakuntayhteyden säilymistä.  

 • Diakoniatyö toimii yhteistyössä muun palvelujärjestemän kanssa pyrkii auttamaan siellä, minne muu apu ei yllä. 

 

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä 

Yhteisvastuukeräys näkee tärkeäksi tukea avun tarpeessa olevia niin Suomessa kuin maailmalla. Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastonLinkki avautuu uudessa välilehdessä kautta. Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen 

 

Oman seurakuntamme Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin 

MobilePay 

Lahjoitusnumero 44823 

Nettilahjoitus  

yhteisvastuu.fi/alajarvi  

Tilisiirto  

Kirkkopalvelut ry/Yhteisvastuukeräys 

Viite 307020 

 • Aktia FI82 4055 0010 4148 41 

 • Nordea FI16 2089 1800 0067 75  

 • Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28. 

LIPPAITA VOI HAKEA: 

-DIAKONIATOIMISTOLTA VASTAANOTTOAIKOINA  

-OLOTILASTA HELMIKUUN KESKIVIIKKOISIN klo 14.00 

KUINKA OLISIN MUKANA ? 

 • VOISITKO KERÄTÄ LÄHIPIIRISSÄSI LIPPAASEEN? 

 • HELMIKUUN AIKANA LIDL-MYYMÄLÄN PIHAPIIRISSÄ, VALTAKUNNALLINEN LUPA 

 • MYÖHEMMIN KEVÄÄLLÄ KAUPPAKESKUKSISSA? 

 • VOIT KERTOA OMAN IDEASI 

 • VOIT LAHJOITTAA OLOTILASSA OLEVAAN LIPPAASEEN KOKO KEVÄÄN AJAN 

 • TULOSSA OMA VAPPUVIIKON TAPAHTUMA 

 

Kiitos lahjoituksestasi! 

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR 2020/4355.  

 

************** 

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä ja lähimmäisenrakkauden kansanliike.  

 

LISÄTIEDOT:  Marja-Terttu Akonniemi 044 3271119 

 

 

Tästä pääset yhteisvastuun sivuille

yhteisvastuu logo