Alajärven kirkko

Kirkkotie 6 , 62900 Alajärvi

Gabrielin kirkko Alajärven kirkko on rakennettu pääosin vuonna 1836 ja vihitty käyttöön 21.3.1841. Kirkko sijaitsee Alajärven länsirannalla kaupungin keskustan tuntumassa. Kirkon suunnittelija on arkkitehti Carl-Ludvig Engel.

Alajärven ensimmäinen kirkko rakennettiin samalle paikalla vuonna 1749. Vanha kirkko oli kirkonrakentaja Antti Hakolan ensimmäinen luomus. Uuden kirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi väestökasvun myötä. Piirustukset tilattiin vuonna 1824 aikansa merkittävimmältä arkkitehdilta C.L Engeliltä. Uuden kirkon rakentaminen tapahtui Heikki Kuorikosken johdolla. Nimekseen kirkko sai Gabrielin kirkko.

Laajin remontti tehtiin vuonna 1896, jolloin kirkkoon rakennettiin mm. lehterit ja tilaa saatiin näin 1200 seurakuntalaiselle.

Kirkko remontoitiin sisältä jälleen vuonna 1996. Tällöin korjattiin mm. äänentoistoa, penkkejä ja suoritettiin maalaustöitä. Ulkoinen remontti, jossa kirkko maalattiin ja kirkon paanukatto uusittiin ja tervattiin, on tehty kesällä 1997. Paanukaton uusinta tervaus tapahtui kesällä 2005. Kirkkoon mahtuu nykyasussaan noin 1000 ihmistä.

Kirkon toiset urut olivat Kangasalan Urkutehtaan vuonna 1958 rakentamat ja niissä oli 33 äänikertaa.

Kirkon nykyiset urut ovat Sotkamon Urkurakentamon rakentamat ja ne vihittiin käyttöön 5.2.2012. Uusissa uruissa on 28 äänikertaa.

Esteetön wc

Tuomasmessu Alajärven kirkossa

"Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa" teeman parissa vietetään Tuomasmessua kirkossa klo 10. Messun toimittaa Ann-Mari Häggman-Niemi ja kanttorina on Eeva-Liisa Kolonen. Messu striimataan ja se on katsottavissa fb:ssa.

Messu kirkossa Alajärvellä

"Etsikkoaikoja" teeman parissa vietetään messua kirkossa klo 10. Messun toimittaa Terho Kanervikkoaho ja kanttorina on Ismo Pitkänen. Messu striimataan ja se on katsottavissa fb:ssä.

Alajärven Evankeliumijuhla Alajärvellä

Perinteistä Evankeliumijuhlaa vietetään alk. klo 14 kirkossa, Ari Auranen ja Markku Niemelä, säestys Paula Halla-aho ja radiointi Järviradion kautta. Kahvit seurakuntatalolla ja Siionin Kanteleen lauluseurat klo 15.30, Hannu Lehtonen, Esa Luomaranta ja säestys Paula Halla-aho. Järjestää Alajärven seurakunta ja Sley

Seurakuntalaisuuden juhlasunnuntai Alajärven kirkossa

"Itsensä tutkiminen" teeman parissa vietetään seurakuntalaisuuden juhlasunnuntaita kirkossa klo 10. Messussa saarnaa piispa Matti Salomäki ja liturgian toimittaa Ari Auranen. Kuoromusiikkia. Lounas messun jälkeen seurakuntatalolla. Messu striimataan ja se on katsottavissa fb:ssä. Huom. Lehtimäellä ei ole jumalanpalvelusta.