Alajärven kirkko

Kirkkotie 6, 62900 Alajärvi

Gabrielin kirkko Alajärven kirkko on rakennettu pääosin vuonna 1836 ja vihitty käyttöön 21.3.1841. Kirkko sijaitsee Alajärven länsirannalla kaupungin keskustan tuntumassa. Kirkon suunnittelija on arkkitehti Carl-Ludvig Engel.

Alajärven ensimmäinen kirkko rakennettiin samalle paikalla vuonna 1749. Vanha kirkko oli kirkonrakentaja Antti Hakolan ensimmäinen luomus. Uuden kirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi väestökasvun myötä. Piirustukset tilattiin vuonna 1824 aikansa merkittävimmältä arkkitehdilta C.L Engeliltä. Uuden kirkon rakentaminen tapahtui Heikki Kuorikosken johdolla. Nimekseen kirkko sai Gabrielin kirkko.

Laajin remontti tehtiin vuonna 1896, jolloin kirkkoon rakennettiin mm. lehterit ja tilaa saatiin näin 1200 seurakuntalaiselle.

Kirkko remontoitiin sisältä jälleen vuonna 1996. Tällöin korjattiin mm. äänentoistoa, penkkejä ja suoritettiin maalaustöitä. Ulkoinen remontti, jossa kirkko maalattiin ja kirkon paanukatto uusittiin ja tervattiin, on tehty kesällä 1997. Paanukaton uusinta tervaus tapahtui kesällä 2005. Kirkkoon mahtuu nykyasussaan noin 1000 ihmistä.

Kirkon toiset urut olivat Kangasalan Urkutehtaan vuonna 1958 rakentamat ja niissä oli 33 äänikertaa.

Kirkon nykyiset urut ovat Sotkamon Urkurakentamon rakentamat ja ne vihittiin käyttöön 5.2.2012. Uusissa uruissa on 28 äänikertaa.

Kirkkotie 6, 62900 Alajärvi

Sanajumalanpalvelus kirkossa Alajärvellä

"Antakaa toisillenne anteeksi" aiheen parissa vietetään sanajumalanpalvelusta Alajärven kirkossa klo 10. Jumalanpalveluksessa saarnaa Eino Kangastupa, liturgina on Ann-Mari Häggman-Niemi. Kanttorina on Ismo PItkänen.

Kirkkotie 6, 62900 Alajärvi

Pyhäinpäivän musiikkihartaus Alajärvellä

"Pyhien yhteys" aiheen parissa vietetään pyhäinpäivän musiikkihartautta Alajärven kirkossa klo 18. Upeana konserttivieraana sävelhartaudessa mukana Tenorissimo. Hartaudessa puheen pitää Ari Auranen. Kanttorina Ismo Pitkänen. Sytytetään vuoden aikana poisnukkuneiden muistolle kynttilä.